21 nov 10 TIPS VOOR EEN FANTASTISCHE WERELDREIS MET KIDS!

Jij hebt een droom.
Jullie hebben samen een grote droom.
Een droom waarvan je nu misschien denkt;  fantastisch, maar dat gaat voorlopig toch nog niet lukken.

De kinderen zijn nog te klein, of de kids gaan naar school, we kunnen niet zolang weg… etc.etc.
(Miljoenen) Redenen genoeg waarom je niet (voor langere tijd) samen op reis zou gaan.
Er zijn immers meerdere redenen om niet te gaan, dan wel te gaan.
Jullie omgeving zit er ook niet op te wachten, dat je met de kinderen zolang van ‘huis’ bent en laat staan dat ze jullie stimuleren om te gaan. Dus ja, zoals zoveel dingen in het leven, moet je het toch zelf gaan doen en als gezin gaan regelen.Wij delen hier, vanuit onze eigen reiservaring, de belangrijkste stappen en tips om van jullie reisdroom werkelijkheid te maken.
1. Alles begint met een verlangen….
Spreek je verlangen en droom uit naar elkaar.
Pak het vast, schrijf jullie wensen op en doe alsof je al op reis bent. Voel wat het met je doet.
Als dit goed voelt en jullie zitten op één lijn, dan kun je de volgende tip/stap ook goed gebruiken.
2. Save the date!
Oké, jullie zijn eruit. Jullie willen gaan! Het gaat gewoon (ooit) gebeuren, maar wanneer?
Je kunt namelijk heel makkelijk blijven dromen en dus ook uitstellen!
Komt wel, volgend jaar ofzo…Nou dus niet, zo makkelijk is het niet.
Jullie zullen er iets voor moeten doen en/of laten.
Het is belangrijk om eerst een datum te prikken.
Pak jullie agenda’s erbij, prik een datum, deze mag je max. twee keer wijzigen, indien nodig met ticket issues enzo. Dit is DE DATUM waar jullie naartoe werken. Het is serieus!

3. ‘ Het Regelwerk’
Okay, het regelwerk kan gaan beginnen!
Het lijkt misschien veel, maar je zult je verbazen dat je veel werk kan verzetten, als je een helder doel voor ogen hebt! In dit geval hebben jullie dat nu, dus hup aan de slag!
Wij zijn in deze fase druk geweest met de volgende zaken.
We hebben onze dromen uitgesproken naar WTC. Nadat we een aantal offertes hebben opgevraagd, vonden wij WTC de beste partij om mee verder te gaan.  Niets is teveel bij deze club en dat geeft een prettig gevoel, omdat we in het begin nogal wat vragen hadden.
Samen met WTC hebben we de ideale route uitgestippeld en gekozen voor het Wereldticket. Ideaal als je voor langere tijd wilt reizen en zoveel mogelijk wilt zien. Op de website van WTC, kun je alle informatie vinden over bestemmingen en tickets. Tevens vonden we het erg fijn om onze kosten hier in Nederland zo laag mogelijk te houden. Daarom hebben we ervoor gekozen om ons huis te verhuren. Dat is ons heel goed bevallen en kunnen we zeker aanraden, mits je ook goede afspraken maakt en een contract opstelt.
Check ook je reisverzekering. Aangezien je langer dan een gemiddelde vakantie op reis gaat, zijn er per verzekering weer andere voorwaarden.

4. De leerplicht 
In Nederland hebben we vanaf 5 jaar te maken met de leerplicht. Helaas houd dit heel veel gezinnen tegen om langer dan een vakantie op reis te gaan. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden.
Wij hebben het geluk gehad met de directie van de school van Maud,  aangezien wij het onderling hebben kunnen regelen en officieel toestemming hebben gekregen om op wereldreis te gaan.
In veel gevallen wordt je doorgestuurd naar een leerplicht ambtenaar.
Helaas is het dan afhankelijk van jullie plannen en de persoon wie je op dat moment treft, hoe het proces verloopt en of jullie snel goedkeuring krijgen.  Het is nog steeds zeker niet onmogelijk. Wij kennen heel veel gezinnen die samen met een ambtenaar een leerplan opzetten om toch op wereldreis te kunnen gaan.
Tevens kun je er voor kiezen om je kinderen uit te schrijven in Nederland en via de Wereldschool les te geven.
Meer informatie hierover kun je vinden op de website www.wereldschool.nl
En wat nog leuk is om te melden, er komt een wet wijziging waarin het makkelijker en meer mogelijk wordt gemaakt om voor een langere tijd met je kinderen op reis te gaan. Gelukkig komt er steeds meer bewustwording, ook in de politiek, dat reizen voor kinderen heel goed is en ze er super veel van leren.

5. De Voorbereiding
Jullie gaan voor een langere tijd op reis:-)
Besef je dat je niet zoveel kan meenemen.
Wees blij, want je wilt echt niet met overbodige spullen sjouwen.Wat neem je mee? Nou, zo min mogelijk! Afhankelijk van je bestemmingen pak je de koffers in.
Wij zijn eigenlijk alleen naar warme landen geweest, maar hadden gelukkig ook een setje mee voor in de kou en dat hebben we ook zeker nodig gehad.
We hebben het van ons leven nog nooit zo koud gehad! In Amerika tijdens onze camper ervaring in het Yosemite Park. Heel bijzonder voor de tijd dat we er waren, er viel zelfs sneeuw!
Qua koffers kunnen wij de tassen van the Nortface adviseren.
Wij hebben met twee van deze tassen gereisd en voor ieders een tas met handbagage, al snel daarna kwam er ook een bodyboard tas bij en hadden we nog een buggy mee te slepen, dus ook meer dan genoeg, maar met minder zou het ook niet kunnen. Hier hebben we goed over nagedacht.
Handige tip voor de veiligheid van je koffers zijn de koffer en bagagelabels van Tagonce.Tijdens onze eerste camper reis in Nieuw Zeeland & Australie hebben we heel veel gebruik gemaakt van de Deryan tentjes. Onze kleine man (toen 7 maanden) sliep in een baby versie en onze dochter in de iets grotere peuter versie.
De kinderen konden hierdoor eigenlijk overal heel veilig en geborgen slapen.
Verder hebben wij tijdens het reizen veel gebruikt gemaakt van een draagdoek en de Tula draagzak.Wat betreft de voorbereiding voor de reis. Wij hebben heel weinig voorbereid. Vaak alleen de eerste paar nachten als we in een nieuw land aankwamen, om even goed te acclimatiseren en vanuit waar je dan ook bent, de reis weer verder uit te stippelen.  Voor ons werkt dit het beste, aangezien je pas, als je op de plek zelf bent, voelt  en hoort  van locals en reizigers waar je moet zijn voor de mooiste en leukste plekjes. Nadeel is, dat we wel eens de pech hadden dat alles vol zat en we (echt soms uren) door moesten rijden, omdat er gewoon niks was. Uiteindelijk komt het altijd goed:-)6. De grote dag!
Wauw, het is zover! Jullie zijn er klaar voor en je voelt dat je in een staat van mega excitement komt 🙂
Super spannend allemaal! Jullie hebben afscheid genomen van familie en vrienden en vandaag is de grote dag, dat in je in het vliegtuig mag! Zorg ervoor dat jullie voldoende uitgerust zijn.
En als je je famillie op de hoogte wilt houden van jullie ervaringen dan zijn Facebook en Instagram heel handig. Heb je nou zoiets van, dat hoeft niet in het openbaar, dan maak je een besloten groep of account aan en kun je zelf de mensen toevoegen en mee laten kijken. Een dikke vette tip; (al zeggen we het zelf;-)) gebruik instagram (besloten of open) voor jullie mooiste foto’s, dan heb je als jullie terug zijn een al een hele mooie tijdlijn en rode draad voor je fotoboek! Wij hebben deze week ons fotoboek van Chatbooks binnen en dat is zo gemakkelijk en super mooi!

De belangrijkste tip die we jullie kunnen geven op het moment dat de reis begint is; GENIET, zorg ervoor dat het reizen onderdeel is van de totale ervaring. Kinderen zijn heel gevoelig op sfeer, dus houd het leuk met elkaar, soms is het reizen zwaar, weet dan dat dit erbij hoort en geniet van het avontuur in het moment. Laat je verrassen!

7. Handige tips voor onderweg ….
In het begin van onze wereldreis hebben we een aantal overnachtingen geboekt via Air B&B.
Je hebt vaak een compleet huis of appartement voor jezelf en als gezin is dat best handig. Maar na een tijdje was voor ons ieder huis hetzelfde, naast dat het ook vrij duur is, wilden wij heel graag meer ervaring met de locals en de reizigers.  Het was ons eigenlijk iets te makkelijk 😉 en nadat we dit hebben uitgesproken, kwamen er andere mogelijkheden op ons pad. Via Via kwamen wij in de mooiste en leukste Hostels en backpackersresorts. In het begin denk je misschien, wat doen wij hier als gezin? Maar dat raak je snel kwijt, want er worden steeds meer family rooms aangeboden. Ze vinden het vaak geweldig dat er met kinderen veel gereisd wordt.
De family rooms die wij hadden waren altijd schoon en op één van de mooiste locaties.  In Zuid- Afrika hebben wij het boekje de Coast-to- Coast hiervoor gebruikt. Als je éénmaal in de ‘reizigers vibe’ dan ontmoet je andere mooie reizigers, die je weer verder kunnen helpen met een unieke plekje en ervaring. Zo ontstond het vaak bij ons, van dag tot dag.
Google maps hebben we ook veel gebruikt. Op het moment wanneer we internet hadden, alvast de route/ richting downloaden. Zo heb je zonder internet (via GPS) ook altijd een idee waar je bent.
In ieder land hebben wij een sim-kaart gekocht met een klein beetje internet voor de belangrijkste dingen. Zo kun je ook altijd goedkoop bellen met hostels en B&B. Verder hebben wij heel veel gehad aan de site van Reis Junk. Fantastische site, boordevol leuke en handige reizigers tips. Vaak heb je per bestemming ook een App die je kan voorzien van tips. Gewoon ff googlen of in de app store kijken wat er beschikbaar is.
In Nieuw- Zeeland hebben wij tijdens onze camperreis heel veel gehad aan de app Campermate.

8. Budget
Dagelijks krijgen wij nog de vraag; wat kost nou zo’n wereldreis? We zien mensen denken, dat kan vast alleen als je heel veel geld op de bank hebt? Of we krijgen de opmerking, ”jullie zijn ondernemer en verdienen veel meer”.
Heel eerlijk? Wij denken, dat de meesten mensen meer spaargeld op de rekening hebben. Het zit hem vooral in het doen. Durven gaan, risico’s nemen, het lef hebben. Juist als ondernemer, neem je een groot risico en moet je bepaalde dingen los kunnen laten, dat vergt heel veel moed.

Tuurlijk hebben wij qua vrijheid niemand die aan ons jasje trekt, dat is fijn en daar kiezen wij ook bewust voor.
Wij hebben vooraf de balans opgemaakt, wat hebben we nodig als we op reis gaan? €100 per dag? Meer of minder, dat hangt heel erg af van je levensstijl en activiteiten op reis. Soms minder soms meer. Je kunt immers overal overnachten voor meer dan €200 p.n. maar als je iets meer moeite doet en verder kijkt, kan het ook zelfs voor €30,- p.n. en als je geluk hebt wordt er ook nog voor je gekookt. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Voor ons was de grootste investering de tickets. Gelukkig hebben we via WTC een goed voorstel ontvangen met al onze wensen. Een wereldticket kost ongeveer €2.000 en €3.000 per persoon. Kinderen zijn goedkoper. Dat is ook zo’n voordeel, je krijgt met kinderen overal korting. Bij iedere overnachting en activiteit hebben wij om korting gevraagd, soms ging het over grote bedragen met een tegenprestatie, zoals mooie (drone) foto’s, blog of een review. Super leuk en scheelt heel veel!  Als de kosten zo laag mogelijk zijn in Nederland, houd je logischerwijs een zo groot mogelijk gedeelte over voor het reizen. Doordat wij ons huis hadden verhuurd en zakelijke inkomsten (gedeeltelijk) gelijk bleven, hadden wij op reis weer meer te besteden.

9. Levenslessen 🙂
Wat zo mooi is aan het reizen met kinderen, is dat ze ons in het moment houden.
Vooral op momenten dat het volgens ons beter of mooier kon qua bestemming of overnachting, maakten de kinderen overal een feestje van! Als ze maar een bed hadden en geen honger, dan was er altijd pret. En zo is het, wij als volwassenen weten dat het eventueel ”nog beter” of anders kan, maar dat maakt ook dat we soms ontevreden zijn en dat is niet nodig. Wat heb je nodig? kijk om je heen, alles is er al!

In Amerika was het vrij lastig om een camper te huren, alles was bezet of heel erg prijzig. Wij kwamen hierdoor en doordat Wendy haar oma was overleden, in een super negatieve spiraal terecht. Alles liep gewoon heel moeilijk!
We kwamen op de verkeerde plek op het verkeerde moment en het stroomde gewoon niet.
Onze kids hebben ons er door heen getrokken met hun hoge en blije energieën en wij hebben de intentie naar elkaar uitgesproken, om er weer helemaal voor te gaan en niet met één been in Nederland te staan, dat werkt gewoon niet als je op reis bent. Alles gaat namelijk op gevoel en als dit goed voelt, trek je ook (weer) de juiste situaties en mensen aan. Heerlijk deze lessen, niet op het moment zelf, maar achteraf hé, zo werkt dat nou eenmaal 🙂

10: ‘Gewoon’ doen!
Weet je? Het leven is te kort om je dromen niet na te jagen.
Wat heb je te verliezen? Je baan? Als je terug komt heb je zoveel ervaring en inzichten over jezelf en de wereld, waarschijnlijk ga je dan ‘gewoon’ door met je hart volgen 🙂

Voor meer inspiratie en praktische tips over reizen met een peuter, lees ook dit artikel van Vett.nl 

Geniet ervan! Heel veel plezier met de voorbereidingen.
Mocht je vragen hebben, mail of bel ons gerust!

”Stay in the travel vibe” and turn your dreams in reality!

LOVE
Peter, Wendy
Maud & Bing


”THE WORLS IS BEAUTIFUL ! GO OUT, DO GOOD,  SEE AND FEEL IT! ”
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.